Στοιχεία Τόπου

Επίπεδα τόπων:
Επιλογές:

Σχεδίαση επιφανειών
Κωδικοί τόπων
Οικισμοί

Χαρτογραφικό υπόβαθρο:

Open cycle map
Open Street map
Κτηματολόγιο Α.Ε.

Γενικά Στοιχεία

Όνομα Κεδρινός λόφος Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σού)
Κατηγορία Τόπου Τοπίο (ΤΙΦΚ)
Κωδικός Τόπου AT4011119
Κύριος Χαρακτήρας
Βιότοπος
Φυσικό Τοπίο
Δομημένο Τοπίο
Διοικητική Υποδιαίρεση Νομός Θεσσαλονίκης
Δήμος-Κοινότητα Θεσσαλονίκη
Συνολική Έκταση (ha) 3085.82
Χερσαία Έκταση (ha) 3085.0
Συνολική Περίμετρος (km) 28.9
Μέγιστο Υψόμετρο (m) 563.0
Ελάχιστο Υψόμετρο (m) 100.0
Ένταξη στο Υπάρχον Θεσμικό Πλαίσιο
Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους
Εικόνες από "Κεδρινός λόφος Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σού)". Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες για μεγέθυνση.


Χαρακτηριστικά

Τύπος Τοπίου
Δάσος Κωνοφόρων
Πευκοδάσος χαμηλού υψομέτρου
Κλίμα
Αραιές βροχοπτώσεις
Ισχυροί άνεμοι
Μεγάλη ηλιοφάνεια
Ξηρασία
Γεωλογία Σχιστόλιθοι (πρασινόλιθος Θεσσαλονίκης).
Περιγραφή Τόπου Τεχνητό ομήλικο αμιγές δάσος που φυτεύθηκε κατά τη 10ετία του 1930 με τα ξένα για την περιοχή είδη τραχείας πεύκης και κυπαρισσιού. Πολύ σημαντικό περιαστικό δάσος αναψυχής για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Σχετικά ήπιο ανάγλυφο και εύκολα προσπελάσιμη περιοχή την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς τόσο με αυτοκίνητο από τους δασικούς δρόμους όσο και πεζός. Μονότονο δάσος χωρίς υπόροφο και ποικιλία ειδών, χωρίς εντυπωσιακό ανάγλυφο, χωρίς νερά αλλά με καλή πανοραμική θέα προς την πόλη και τον Θερμαϊκό κόλπο. Μεγάλη επέμβαση η περιφερειακή οδός που απέκοψε ένα μεγάλο τμήμα του δάσους και έκανε κάπως προβληματική την άμεση πρόσβαση που είχε παλιότερα από την πόλη, γιατί τώρα περιορίσθηκε από λίγα σημεία. Υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν κυρίως δημόσιες λειτουργίες όπως το ανοιχτό θέατρο που ανακατασκευάζεται, κεραίες τηλεπικοινωνιών, εκκλησίες, εκτροφείο θηραμάτων, ξενοδοχείο, αναψυκτήρια, χώρος αναψυχής κ.α. Υπάρχουν πιέσεις και για διάφορες άλλες δημόσιες λειτουργίες, ιδίως στο τμήμα που αποκόπηκε. Δεν λείπουν και οι οικιστικές πιέσεις, ιδίως προς την νοτιοανατολική πλευρά καθώς και πιέσεις από τη λαθροβοσκή στα απομακρυσμένα από την πόλη τμήματα Τελευταία κατασκευάσθηκαν αρκετές φαρδιές αντιπυρικές ζώνες που αλλοίωσαν την συνοχή του δάσους. Η φυσική αναγέννηση του δάσους είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη, και η κατάσταση της υγείας του όχι ιδιαίτερα καλή. Υπάρχουν συχνές προσβολές από πυτιοκάμπη, φαινόμενα χλώρωσης και κορυφοξήρας που οφείλονται στο άγονο του εδάφους και στα είδη που χρησιμοποιήθηκαν. Πολλές φορές προτάθηκε να κηρυχθεί Αισθητικό δάσος αλλά δεν εκδόθηκε σχετικό Διάταγμα. Επειδή στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν δάση και επειδή η σημασία του για την αναψυχή των κατοίκων ενός τόσο μεγάλου αστικού κέντρου είναι μεγάλη επιβάλλεται η διατήρηση του ως Τοπίου Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους για λόγους προστασίας του και μόνο.
Κατάσταση Τόπου Υποβαθμισμένη
Εγκατάλειψη οικισμών
Τάση Κατάστασης Τόπου Σταθερότητα/Συντήρηση
Ιστορία και εξέλιξη του τόπου Τεχνητό δάσος που ιδρύθηκε τη 10ετία του 1930 ως "προστατευτικό δάσος". Πρόσφατα έγιναν απαράδεκτα φαρδιές αντιπυρικές ζώνες και διχοτομήθηκε το δάσος από τον περιφερειακό δρόμο. Μεγάλο μέρος του κάηκε το καλοκαίρι του 1997.
Σημεία με καλή Θέα Πολλά σημεία έχουν θαυμάσια θέα προς την πόλη και τον Θερμαϊκό κόλπο.
Μονοπάτια Περίπατοι Όλοι οι δασικοί δρόμοι προσφέρονται για περίπατο. Δεν υπάρχουν μονοπάτια διαμορφωμένα. Το δάσος δεν έχει υπώροφο και η διακίνηση είναι εύκολη σε όλη σχεδόν την επιφάνεια.

Αξίες

Οικολογική Αξία
Αλλου τύπου αξία
Κοινωνικοοικονομική/πολιτιστική Αξία
Σημαντικός χώρος αναψυχής ντόπιου πληθυσμού
Αισθητική Αξία
Αλλου τύπου αξία
Σχόλιο για τις αξίες Τεχνητό αμιγές δάσος τραχείας πεύκης και κυπαρισσιού, μικρής οικολογικής αξίας αλλά μεγάλης σημασίας για την αναψυχή των Θεσσαλονικέων.

Κίνδυνοι

Απειλές/διαταραχές
Αναψυχή
Κατάτμηση γης
Οικοδόμηση
Πυρκαγιά
Σχόλιο για τις απειλές-διαταραχές Οι πυρκαγιές, η κατάτμηση και η αλλαγή χρήσης για δημόσιες λειτουργίες που δεν μπορούν να είναι μακριά από την πόλη αποτελούν τους σπουδαιότερους κινδύνους.
Τρωτότητα Είναι πολυσύχναστο δάσος και ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής είναι μεγάλος. Μετά την πυρκαιά κινδυνεύει από τις καταπατήσεις και τη βοσκή.
Προτεραιότητα προστασίας Πρωτεύουσα

Πανίδα και Χλωρίδα

Χαρακτηριστικά Ενδιαιτήματα
Αξιόλογα Φυτά
Αξιόλογα Θηλαστικά
Αξιόλογα Πτηνά
Αξιόλογα Αμφίβια / Ερπετά
Αξιόλογα Ψάρια
Αξιόλογα Ασπόνδυλα
Σχόλια για τα είδη