Στοιχεία Τόπου

Επίπεδα τόπων:
Επιλογές:

Σχεδίαση επιφανειών
Κωδικοί τόπων
Οικισμοί

Χαρτογραφικό υπόβαθρο:

Open cycle map
Open Street map
Κτηματολόγιο Α.Ε.

Γενικά Στοιχεία

Όνομα Ακρόπολη-Αρχαία Αγορά-Λόφοι Νυμφών, Μουσών και Πνύκας
Κατηγορία Τόπου Τοπίο (ΤΙΦΚ)
Κωδικός Τόπου AT2011013
Κύριος Χαρακτήρας
Βιότοπος
Φυσικό Τοπίο
Δομημένο Τοπίο
Διοικητική Υποδιαίρεση Νομός Αττικής
Δήμος-Κοινότητα Αθηναίων
Συνολική Έκταση (ha) 67.90
Χερσαία Έκταση (ha) 68.0
Συνολική Περίμετρος (km) 4.4
Μέγιστο Υψόμετρο (m) 96.0
Ελάχιστο Υψόμετρο (m) 76.0
Ένταξη στο Υπάρχον Θεσμικό Πλαίσιο
Αρχαιολογικός Χώρος
Ιστορικός Τόπος
Εικόνες από "Ακρόπολη-Αρχαία Αγορά-Λόφοι Νυμφών, Μουσών και Πνύκας". Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες για μεγέθυνση.
Η Πνύκα και στο βάθος ο βράχος της Ακρόπολης

Η Πνύκα και στο βάθος ο βράχος της Ακρόπολης

Η οδός Κοίλης καθώς ανηφορίζει. Στα δεξιά ο λόφος των Μουσών

Η οδός Κοίλης καθώς ανηφορίζει. Στα δεξιά ο λόφος των Μουσών


Χαρακτηριστικά

Τύπος Τοπίου
Αρχαία κτίσματα
Αρχαιολογικός Χώρος
Βραχώδεις Σχηματισμοί/Ορθοπλαγιές
Κλίμα
Αραιές βροχοπτώσεις
Ήπιος χειμώνας-θερμό καλοκαίρι
Μεγάλη ηλιοφάνεια
Γεωλογία

Ασβεστόλιθοι.

Περιγραφή Τόπου

Τέσσερις βραχώδεις λόφοι δεμένοι με την ιστορία της Αθήνας, με θέα σ΄όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο βραχώδης λόφος της Ακρόπολης με τα προπύλαια, το ναό της Απτέρου Νίκης του Παρθενώνα και το Ερέχθειο, τα πιο γνωστά μνημεία της κλασικής αρχαιότητας. Το θέατρο του Διονύσου στη νότια πλευρά του λόφους της Ακρόπολης, που θεωρείται η κοιτίδα στην οποία διαμορφώθηκε το υψηλότερο είδος ποιητικού λόγου, η αρχαία τραγωδία και λειτούργησε για αιώνες. Το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού (2ος μ.Χ. Αιώνας) επίκεντρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μέχρι και σήμερα. Η Αρχαία Αγορά με το Ναό του Ηφαίστου (Θησείο) του 5ου π.Χ. αι., τη Στοά του Αττάλου (ελληνιστικής εποχής) και την ενδιάμεση περιοχή με τα ερείπια του Πρυτανείου του Μητρώου, του Βουλευτηρίου, του δικαστηρίου της Ιλιαίας καθώς και άλλων βωμών, ιερών και ναών. Η περιοχή αποτελούσε το πολιτικό, διοικητικό, δικαστικό, θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο της κλασικής εποχής όπου γεννήθηκε και λειτούργησε το δημοκρατικό πολίτευμα της Αρχαίας Αθήνας. Ο Άρειος Πάγος όπου λειτούργησε η Βουλή του Αρείου Πάγου ή Άνω Βουλή είναι και ο τόπος στον οποίο ο Απόστολος Παύλος δίδαξε το Χριστιανισμό.

Ο λόφος των Μουσών (Φιλοπάππου), άλλοτε Μουσείο, αφιερωμένος στις Μούσες θεωρείται από τους ωραιότερους χώρους του κόσμου. Το μνημείο το Φιλοπάππου ανεγέρθηκε προς τιμήν ευεργέτη της Αθήνας το 114 μ.Χ. Η διαμόρφωση του λόφου έγινε με μελέτη και επίβλεψη του Δ. Πικιώνη. Είναι μία μοναδική σύνθεση που υποδεικνύει τη συνέχεια από την αρχαία Ελληνική έως τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Αττικής. Το θέατρο των λαϊκών χωρών της Δώρας Στράτου, στη Δυτική πλευρά, διαμορφωμένο από το ζωγράφο Σπύρο Βασιλείου.

Ο Λόφος της Πνύκας: Ο τόπος που λαμβάνονταν οι αποφάσεις της Εκκλησίας του Δήμου και το βήμα στο οποίο εκφωνούσαν τους λόγους τους οι μεγάλοι ρήτορες αλλά και κάθε πολίτης ανεβασμένοι στον κυβικό βράχο-βήμα που ακόμα υπάρχει. Η καλύτερη θέα προς την Ακρόπολη ως την Αγορά.

Ο Λόφος των Νυμφών με το νεοκλασσικό κτίριο του Αστεροσκοπείου. Κοντά στο λόφο των Νυμφών στο φαράγγι ανάμεσα στους τρεις λόφους απλώνονταν οι Δήμοι Κοίλη και Πελίτη που τον 5ο αι. π.Χ. περιστοιχίζονταν από τον περίβολο του Θεμιστοκλή. Έχει ανασκαφεί ο κατά πολλούς, τάφος του Κίμωνα. Η μεταξύ της Ακρόπόλης και των ανωτέρω λόφων περιοχή, με τον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη και τα έργα διαμόρφωσης του χώρου από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Δημ. Πικιώνη που κατάφερε να συνδυάσει την Αρχαία, τη Βυζαντινή και τη Λαϊκή αρχιτεκτονική. Ο λόφος της Ακρόπολης είναι απόκρημνος από τον ανατολική και κυρίως από τη βόρεια πλευρά όπου σχηματίζεται μία σειρά από μικρά σπήλαια. (το Σπήλαιο του Πανός, το Σπήλαιο (ιερό) του Απόλλωνα του Υπακραίου, το Σπήλαιο (ιερό) της Αγλαύρου και η Κλεψύδρα). Στο σπήλαιο της Κλεψύδρας υπήρχε πηγή με συνεχή ροή από την οποία μπορούσαν να υδρεύονται οι πολιορκημένοι στην Ακρόπολη. Μία μυστική σκάλα συνέδεε τη Σπηλιά με την Ακρόπολη.

Οι Λόφοι του Φιλοπάπου, της Πνύκας, του Αστεροσκοπείου και ο Άρειος Πάγος αναδασώθηκαν με πεύκα και κυπαρίσσια στο τέλος του περασμένου αιώνα. Στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς και στην είσοδο της Ακρόπολης με επιμονή του Δημ. Πικιώνη φυτεύθηκαν αυτοφυή δέντρα και θάμνοι του Αττικού τοπίου (χαρουπιές, εληές κλπ.) και εκτοπίσθηκαν τα ξενικά είδη. Η θέα από τους λόφους και την Ακρόπολη είναι πανοραμική για το λεκανοπέδιο της Αττικής. Εκτός από το μέγιστο αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που έχει η περιοχή είναι και τόπος περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της σημερινής Αθήνας.

Κατάσταση Τόπου Καλή
Εγκατάλειψη οικισμών
Τάση Κατάστασης Τόπου Σταθερότητα/Συντήρηση
Ιστορία και εξέλιξη του τόπου

Τα μνημεία της Ακρόπολης διαμορφώθηκαν στην κλασσική τους μορφή σε μεγάλο χρονικό διάστημα (13ος π.Χ αιώνας-5ος π.Χ αιώνας). Ο Παρθενώνας έμεινε σχεδόν άθικτος ως την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι Έρουλοι έκαψαν τον Παρθενώνα το 267 μ.Χ. Επισκευάσθηκε από τον Ιουλιανό το 361 μ.Χ. Τον 3ο αιώνα μετετράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Ο Θεοδόσιος Β΄μετέφερε το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθως μετατράπηκε σε ναό της Παναγίας. Οι σταυροφόροι μετέτρεψαν την εκκλησία σε καθολικό ναό το 1208 και οι Τούρκοι σε τζαμί το 1460. Ο Έλγιν πήρε τα μάρμαρα του Παρθενώνα το 1687. Αναστηλωτικές και σωστικές εργασίες έγιναν τον προηγούμενο αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα και σήμερα συνεχίζονται. Η Αρχαία αγορά αποκαλύφθηκε στη δεκαετία του 1930. Η συνοικία της Βλασαρούς που κάλυπτε την Αρχαία αγορά κατεδαφίστηκε. Το λατομείο στη νότια πλευρά του Φιλοπάππου λειτούργησε τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Η εξόρυξη σταμάτησε μετά από διαμαρτυρίες των αρχαιολόγων.

Σημεία με καλή Θέα

Ακρόπολη, κορυφές λόφων και άλλα σημεία.

Μονοπάτια Περίπατοι

Στους Λόφους κυρίως.


Αξίες

Οικολογική Αξία
Μικροχλωρίδα
Κοινωνικοοικονομική/πολιτιστική Αξία
Αρχαιολογικό Ενδιαφέρον
Ιστορικό Ενδιαφέρον
Ιστορικός / Πολιτισμικός Τουρισμός
Καλλιτεχνικό Ενδιαφέρον
Σημαντικός χώρος αναψυχής ντόπιου πληθυσμού
Σύνδεση με Λαϊκή Παράδοση
Τεχνολογικό Ενδιαφέρον
Τουριστικό ενδιαφέρον
Αισθητική Αξία
Καλαίσθητα Ανθρωπογενή Στοιχεία
Πανοραμική θέα
Σχόλιο για τις αξίες

Αγαπημένος τόπος των Αθηναίων και επισκεπτών, προβάλλει τη σχέση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας με τη λιτή Αττική γη, στη μέση της μεγαλούπολης.


Κίνδυνοι

Απειλές/διαταραχές
Θόρυβος
Κυκλοφορία Οχημάτων
Ρύπανση αέρα
Τουρισμός
Σχόλιο για τις απειλές-διαταραχές

Η ρύπανση του αέρα καταστρέφει τα μάρμαρα.

Τρωτότητα
Προτεραιότητα προστασίας Χωρίς Προτεραιότητα

Πανίδα και Χλωρίδα

Χαρακτηριστικά Ενδιαιτήματα
Αξιόλογα Φυτά
Micromeria acropolitana
Αξιόλογα Θηλαστικά
Αξιόλογα Πτηνά
Athene noctua (Κουκουβάγια)
Falco tinnunculus (Βραχοκιρκίνεζο)
Otus scops (Γκιώνης)
Upupa epops epops (Τσαλαπετεινός)
Αξιόλογα Αμφίβια / Ερπετά
Testudo marginata (Κρασπεδωτή χελώνα)
Αξιόλογα Ψάρια
Αξιόλογα Ασπόνδυλα
Σχόλια για τα είδη